top of page

Hoe blijf ik mijn concurrentie de baas?

Miranda Kruithof

19 apr. 2023

Je marktpositie versterken, nieuwe groeikansen creëren en nieuwe inkomstenbronnen genereren kun je realiseren met het toepassen van Blue Ocean Shift. Maar hoe doe je dat? 5 tips om nieuwe groeikansen te creëren.

Je marktpositie versterken, nieuwe groeikansen creëren en nieuwe inkomstenbronnen genereren kun je realiseren met het toepassen van Blue Ocean Shift. In de huidige zeer competitieve zakelijke wereld moeten bedrijven die willen slagen in staat zijn om te innoveren en nieuwe manieren vinden om zich te onderscheiden van hun concurrenten.


Een effectieve manier om dit te doen is door middel van een Blue Ocean Shift-strategie, die inhoudt dat nieuwe markten worden gecreëerd waar weinig tot geen concurrentie is.


Om een succesvolle Blue Ocean Shift te realiseren, moeten bedrijven onvervulde klantbehoeften of gebieden waar de concurrentie zwak is, identificeren. Vervolgens moeten ze zich richten op het ontwikkelen van innovatieve nieuwe producten of diensten die aan deze onvervulde behoeften voldoen en zich onderscheiden van wat de concurrentie aanbiedt.


Hier zijn enkele tips over hoe Nederlandse bedrijven een Blue Ocean Shift-strategie kunnen implementeren:


1. Kijk naar onvervulde klantbehoeften: Voer marktonderzoek uit om gebieden te identificeren waar klanten niet tevreden zijn met bestaande producten of diensten, of waar er gaten in de markt zijn.

2. Analyseer de concurrentie: Begrijp de sterke en zwakke punten van uw concurrenten en zoek naar gebieden waar u zich kunt onderscheiden.

3. Innoveer creatief: Denk buiten de gebaande paden en ontwikkel innovatieve nieuwe producten of diensten die aan onvervulde klantbehoeften voldoen en u onderscheiden van de concurrentie.

4. Test en verfijn: Nadat u uw nieuwe product of dienst hebt ontwikkeld, test u het bij klanten om feedback te krijgen en verfijnt u het op basis van hun input.

5. Promoot uw nieuwe aanbod: Nadat u uw nieuwe product of dienst hebt ontwikkeld, promoot u het actief om nieuwe klanten aan te trekken en een buzz rond uw merk te creëren.


Enkele voorbeelden van Nederlandse bedrijven die de Blue Ocean Shift-strategie succesvol hebben toegepast, zijn Coolblue en Tony's Chocolonely. Coolblue is erin geslaagd om zich te onderscheiden van de concurrentie door een unieke klantenservice-ervaring te bieden, Alles voor een Glimlach. Tony's Chocolonely heeft zich onderscheiden door duurzaamheid centraal te stellen in hun productieproces en hierdoor een unieke positie in de markt te creëren.


Wilt u meer weten hoe u in staat kunt zijn een Blue Ocean Shift en strategie toe te passen en uw marktpositie te versterken? Neem contact met ons op en wij vertellen u graag meer.

bottom of page